Danmark oplevede torsdag et overraskende og skuffende resultat, da fristen for at byde på tre store havvindmølleparker i Nordsøen udløb uden at modtage ét eneste bud
Det første deludbud af det ambitiøse 6 GW havvindprojekt, som var en central del af den nationale havvindaftale, fik ingen interesserede aktører. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard betegner udfaldet som en “mavepuster.”
– Det her var bestemt ikke den besked, jeg håbede at skulle give. Men virkeligheden er, at der ikke er nogen bud. Det er et slemt skuffende resultat – og slet ikke forventningen, da vi indgik havvindaftalen, siger Lars Aagaard.
Ændrede markedsvilkår bag det skuffende resultat
Ifølge ministeren har markedet for havvind gennemgået markante forandringer på kort tid. Høje priser og stigende renter presser aktørerne i hele Europa og har skabt usikkerhed blandt investorerne.
– De tomme kuverter giver et tydeligt billede af et marked, der har ændret sig markant. Mange peger nu på specifikke årsager til, hvorfor det gik, som det gik, men vi må have viden fra markedet, før vi kan drage konklusioner, siger ministeren.
Ministeriet vil nu igangsætte en dialog med energiselskaberne for at forstå årsagerne til de manglende bud. Energistyrelsen har fået til opgave at udføre et opklaringsarbejde, så politikerne kan tage de nødvendige beslutninger fremadrettet.
Udsigt til nye bud i 2025
Trods den nedslående udvikling i Nordsøen fastholder regeringen sit mål om at udvide havvindkapaciteten i Danmark. De tre parker i Nordsøen er blot første del af et større projekt, der også inkluderer tre havvindmølleparker i de indre danske farvande – Hesselø, Kattegat og Kriegers Flak II. Fristen for disse parker udløber 1. april 2025.
– Til april er der budfrist for parkerne i de indre danske farvande. Dagens resultat giver ikke grobund for optimisme, men vi ved endnu ikke, om situationen er den samme dér. Der kan være andre aktører og modeller i spil, siger Lars Aagaard.
Fakta om havvindudbuddet
Danmark har udbudt en samlet kapacitet på 6 GW havvind, svarende til mere end det dobbelte af landets nuværende havvindkapacitet på 2,7 GW. Det ambitiøse projekt er designet uden statslig støtte, men med en fast koncessionsbetaling til staten over 30 år og et statsligt medejerskab på 20 procent. Formålet er at balancere grøn omstilling med økonomisk ansvarlighed.
De tre parker i Nordsøen skulle have været blandt de første skridt i at nå denne milepæl, men torsdagens resultat sår tvivl om investorernes appetit på den nuværende model.
En skuffelse, men ikke et stop
Selvom resultatet er et slag mod Danmarks ambitioner om grøn omstilling, understreger Lars Aagaard, at regeringen fortsat arbejder på at sikre investeringer i havvind og andre grønne energiløsninger.
– Vi skal have mere havvind i Danmark. Det var vores mål i går, og det er det også i dag. Vi arbejder videre, selvom det her er en mavepuster, slår ministeren fast.
Med udfaldet af udbuddet i Nordsøen retter Energistyrelsen nu blikket mod foråret og de næste budrunder. Ministeren og regeringen håber, at de kommende måneder vil bringe en bedre forståelse af, hvordan Danmark kan tiltrække investeringer til den grønne omstilling i et presset marked.