Skoleelever i otte kommuner får nu mulighed for at dykke ned i deres lokalhistorie gennem et nyt projekt, der skal styrke undervisningen i folkeskolen. Projektet Arkivet i historietimen er et samarbejde mellem Kolding Stadsarkiv og Københavns Stadsarkiv og støttes med knap 1,2 millioner kroner fra Augustinus Fonden og Organisationen Danske Arkiver (ODA).

Arkiverne som læringsrum

Formålet med projektet er at gøre historiefaget mere levende ved at give eleverne adgang til lokale arkiver, hvor de kan undersøge originalt kildemateriale og få en mere praktisk tilgang til undervisningen.

– Vi glæder os over, at flere arkiver nu får mulighed for at udvikle skoletjenester, som kan medvirke til en bedre historieundervisning i de lokale folkeskoler, meddeler Charlotte Voss, formand for Organisationen Danske Arkiver i en pressemeddelse onsdag.

Arkiverne indeholder store samlinger af dokumenter, billeder og beretninger, der giver indblik i lokalområdets historie, civilsamfundets udvikling og velfærdsstatens opbygning. Mange arkiver har dog begrænsede ressourcer til at formidle materialet til børn og unge, og projektet skal hjælpe med at ændre dette.

Bygger på erfaringer fra Kolding

Projektet bygger videre på erfaringer fra Kolding Stadsarkiv, hvor man mellem 2017 og 2020 udviklede en model for arkivundervisning, som siden er blevet udbredt til Københavns Stadsarkiv og Esbjerg Byhistorisk Arkiv. Stadsarkivar ved Københavns Stadsarkiv, Mads Neuhard, ser store perspektiver i, at initiativet nu rulles bredere ud.

– På Københavns Stadsarkiv er vi meget glade og taknemmelige for, at projektet nu kan realiseres. Det betyder, at vi kan viderebringe vores erfaringer med arkivundervisning til endnu flere kommunale arkiver. Vi håber, at projektet på den måde kan være med til at forbedre og styrke historieundervisningen i grundskolen – til glæde og gavn for endnu flere skoleelever rundt i landet, siger han.

Foto: Kolding Stadsarkiv

Erfaringerne fra Kolding viser, at eleverne engagerer sig mere i undervisningen, når de får mulighed for selv at arbejde med arkivmateriale.

– De sidste ti års arbejde med at gøre vores arkivalske samlinger relevante og nærværende for elever i Kolding Kommune, viser med al tydelighed, at en anderledes tilgang til historieundervisningen både kan engagere og begejstre elever med vidt forskellige baggrunde – også dem, der ellers finder historiefaget kedeligt og irrelevant, siger Lene Wul, stadsarkivar ved Kolding Stadsarkiv.

Faglig vidensdeling

Udover at forbedre undervisningen i folkeskolen skal projektet også være med til at samle og dele viden om, hvordan arkiverne bedst kan inddrages i læringsforløb. En del af initiativet indebærer etableringen af et netværk for undervisning i arkivsamlinger samt en landsdækkende konference om arkivernes potentiale i grundskolen.

Projektet gennemføres i samarbejde med Skoletjenesten – videncenter for eksterne læringsmiljøer – og løber frem til 2027.